Hoe kan je het best je gietvloer reinigen?

gietvloer van Artfloors

Er is geen enkele vloer zo eenvoudig te onderhouden als een gietvloer. Doordat een gietvloer naadloos is, heeft vuil en stof veel minder kans om zich stevig vast te hechten aan de ondergrond. En doordat de meeste gietvloeren waterbestendig zijn, dringen gemorste vloeistoffen ook niet door en laten ze geen vlekken na.

De dagelijkse reiniging van je gietvloer

  1. Stof verwijderen: veeg regelmatig de vloer met een zachte bezem of haal je stofzuiger boven om stof en vuil eenvoudig te verwijderen.
  2. Dweilen: een zachte, vochtige dweil is ideaal voor de dagelijkse reiniging. Gebruik hiervoor lauw water en zorg ervoor dat je dweil zeker niet te nat is.

Wekelijks je gietvloer reinigen

  1. Milde schoonmaakmiddelen: maak zelf een mild schoonmaakmiddel door een paar druppels allesreiniger (bv. Ajax fris) te mengen met lauwwarm water. Zorg ervoor dat je zeker niet overdrijft met het schoonmaakproduct! Dweil vervolgens de gietvloer met het mild schoonmaakmiddel en een zachte dweil. Zorg ervoor dat de dweil niet te nat om strepen te voorkomen.
  2. Microvezel dweilen: een microvezel dweil of mop is zacht en voorkomt krassen op je gietvloer.
microvezel dweil voor de reiniging van gietvloeren

Vlekken of strepen verwijderen van een gietvloer

  1. Dissolvant: zijn er strepen of vlekken die je niet kan verwijderen met je milde schoonmaakmiddel? Gebruik dan dissolvant of nagellakremover. Breng dit aan op een propere doek en wrijf hiermee voorzichtig over de streep of de vlek. Het is heel belangrijk om hierna grondig na te spoelen met zuiver water.
  2. Azijn: voor hardnekkige vlekken of vuil kan een oplossing van warm water en (een beetje) azijn worden gebruikt.

Je gietvloer grondig reinigen

  1. Specifieke gietvloer reinigers: Ongeveer twee keer per jaar raden wij een grondige reiniging van je gietvloer aan met een reinigingsproduct dat speciaal werd ontwikkeld voor gietvloeren (bv. HG krachtreiniger – product 79). Dit product is vrij te verkrijgen in de meeste warenhuizen of doe-het-zelf zaken. Volg de instructies op de verpakking en gebruik een zachte borstel. Grondig naspoelen met zuiver water is opnieuw heel belangrijk.

Absoluut te vermijden

  1. Schurende reinigingsmiddelen: gebruik nooit schuursponsjes, harde borstels of andere schurende schoonmaakmiddelen om je gietvloer te reinigen, omdat zij krassen op de vloer kunnen veroorzaken.
  2. Veel water: vermijd overvloedig water, omdat dit kan binnendringen in de naden langs de muren.

Aan te raden

  1. Viltjes: plak zachte viltjes of stoeldopjes onder meubels om krassen te voorkomen. Op deze website vind je een uitgebreid assortiment aan oplossingen.

Door deze stappen te volgen en de juiste producten te gebruiken, kan je je gietvloer in optimale staat houden en de levensduur verlengen. Tenslotte is het de bedoeling dat je vele jaren van je gietvloer kan genieten.