Frequently Asked Questions

Heb jij nog vragen over onze gietvloer vloersystemen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Antwoord niet gevonden? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

PU, een esthetische en kwaliteitsvolle vloerafwerking

Polyurethaan (PU) gietvloeren zijn taai-elastisch, flexibel, onderhoudsvriendelijk en zachter dan een epoxy gietvloer. De PU gietvloer is ideaal voor gebruik in uw interieur. Het elastische karakter van de PU gietvloer verkleint de kans op scheuren en krassen aanzienlijk. In vergelijking met een epoxy gietvloer is de PU gietvloer ook veel kras- en slijtvaster, niet-vergelend, kleurecht en UV-resistent.

Voor uw interieur kunnen wij u op maat gemaakte polyurethaan gietvloersystemen aanbieden. Onze PU gietvloeren worden steeds afgewerkt met minimaal 2, al dan niet gekleurde, toplagen.

EP, de functionele industrievloer

Epoxy (EP) vloeren zijn bestemd voor de industrie en de speciale eigenschappen zijn dan ook daarvoor ontwikkeld. Een EP gietvloer is namelijk zeer sterk en hard, hierdoor is de vloer ideaal voor zware belasting en hij beschermt zeer goed tegen chemische en thermische belasting.

Voor het gebruik in woningen, showrooms en kantoren achten wij een EP gietvloer echter niet geschikt. Epoxy is niet kleurvast, krasvast, elastisch of scheuroverbruggend. Om hem krasbestendiger te maken kan u steeds opteren om een PU toplaag te plaatsen.

Een gietvloer is bijzonder interessant omwille van een aantal redenen. Het strakke uitzicht maakt de vloeren zeer populair in de moderne interieurs van vandaag. Daarenboven zijn gietvloeren in zeer veel kleuren beschikbaar.

Gietvloeren zijn naadloos en daardoor ook hygiënisch en dus uitermate geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Daarenboven is een gietvloer gemakkelijk te onderhouden wat door iedereen geapprecieerd wordt.

Doordat een gietvloer over een bestaande ondergrond kan worden aangebracht en slechts enkele millimeters hoog is, is het perfect voor renovatieprojecten.

De prijs van een gietvloer is vergelijkbaar aan de prijs van een tegelvloer. Uiteraard zijn er ook hier verschillen mogelijk, afhankelijk van de gekozen tegel en de gekozen gietvloer, maar aan de basis kunnen we stellen dat ze zich op hetzelfde niveau bevinden.

De meeste gietvloeren zijn ook waterdicht, wat ze dus ook geschikt maakt voor badkamers bijvoorbeeld. Zeker in combinatie met vloerverwarming bieden zij een zeer aangename ervaring.

Een PU of polyurethaan gietvloer is een vloer in kunsthars die gemakkelijk over een reeds bestaande ondergrond kan gegoten worden. Een PU vloer is taai-elastisch wat de kans op scheuren, barsten en krassen aanzienlijk verkleint. Aangezien de kunstharsvloer zich volledig naadloos uitspreidt, is deze uitermate geschikt voor een modern interieur.

Andere voordelen van een polyurethaan gietvloer zijn:

  • onderhoudsvriendelijk en zeer geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie
  • vloeistofdicht
  • perfect te combineren met vloerverwarming
  • geluiddempend

Een PU vloer is daarenboven erg aangenaam om over te lopen en voelt soepel aan. In vergelijking met een epoxy gietvloer is de polyurethaan vloer veel krasbestendiger, slijtvast, niet-vergelend, kleurecht en UV-resistent.

Doordat de PU vloer maar enkele millimeters opbouwhoogte nodig heeft en op zo goed als elke bestaande ondergrond aan te brengen is, is de vloer zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie.

Afhankelijk van het gekozen systeem gebeurt de afwerking van de kunstharsvloer gebeurt met één of meerdere gekleurde toplagen die verkrijgbaar zijn in alle RAL- en NCS-kleuren om zo perfect te passen in het interieur.

Een epoxy gietvloer is eveneens een kunstharsvloer die ontwikkeld werd voor de industrie en dan ook specifieke eigenschappen heeft om aan industriële noden te voldoen.

Een epoxyvloer is hard en sterker dan een betonvloer, wat de vloer ideaal maakt voor zware belasting door bijvoorbeeld voertuigen of zware machines. Vandaar dat ze vooral gelegd worden in bedrijfsruimtes waar de vloer tegen een stootje moet kunnen. De vloer is tevens bestand tegen zuren en chemicaliën.

De ondergrond van een epoxy gietvloer moet volledig stabiel zijn, anders is er kans op barsten en scheuren. In vergelijking met een polyurethaan vloer is een epoxy gietvloer niet kleurvast en krasgevoelig. Afhankelijk van de ligging van de epoxyvloer kan er gekozen worden voor een extra antisliplaag of PU toplaag om de vloer krasbestendiger te maken.

 

Strikt genomen zijn enkel de kunstharsvloeren in polyurethaan en epoxy gietvloeren te noemen. Een gietvloer wordt namelijk, zoals het woord al zegt, over de ondergrond uitgegoten, waarna hij zichzelf uitspreidt en uitvlakt. Hij moet dus niet met behulp van een machine worden gladgestreken.

Soms worden andere naadloze vloeren, zoals een mortelvloer, troffelvloer of steentapijt, mee tot de gietvloeren gerekend.

Een mortelvloer of troffelvloer bestaat uit een combinatie van fijn zand en epoxy wat de vloer heel sterk maakt. Door de coating die er wordt opgezet wordt deze vloer vloeistofdicht. De vloermortel wordt met de hand aangebracht en vlak afgewerkt. De mortelvloer of troffelvloer wordt vooral gebruikt in industriële keukens, garages en bedrijfsvloeren.

Een andere naadloze vloer is een steentapijt, ook wel siergrindtapijt genoemd. Een steentapijt bestaat uit kleine grindkorreltjes die met hars verbonden worden. De grind wordt gewonnen in rivieren en werd glad en rond geschuurd door stromend water, zand en ander gesteente. Qua afwerking kan je hier kiezen voor een open of een gesloten structuur. Bij een gesloten structuur wordt er een heldere, poriënvullende toplaag aangebracht. Hierdoor krijg je een gesloten oppervlak dat lichtecht is en het onderhoud vergemakkelijkt.

Gietvloeren zijn momenteel erg populair, net omdat ze zo weinig onderhoud vragen. Doordat ze naadloos zijn, kan er quasi geen stof in kruipen en met een stofzuiger kom je dus al heel ver.

Dus als je minstens één maal per week met je stofzuiger of stofwisser passeert, heb je al zeker 75% van de vervuiling verwijderd.

De overige 25% bestaat uit vettige deeltjes die niet door een stofzuiger verwijderd worden en hiervoor is een vochtige microvezel dweil het aangewezen gereedschap. We raden wel aan om gebruik te maken van een zeepvrij reinigingsmiddel (PH neutraal), want aangezien een gietvloer een vloeistofdichte vloer is, gaat zeep alleen maar een vettige film achterlaten.

Voor vlekken of strepen te verwijderen gebruik je een sponsje of een microvezel doek, maar vermijd schuursponsjes want die gaan krassen maken. En wanneer er werd gemorst met koffie, thee, rode wijn of olie, dan raden we aan om dit toch maar zo snel mogelijk op te vegen met een vochtige doek of een keukenrol.

De kostprijs van een gietvloer is uiteraard afhankelijk van een aantal elementen:

  • de staat van de ondervloer
  • de moeilijkheidsgraad van de plaatsing
  • het aantal vierkante meters
  • de gekozen kunstharsvloer (polyurethaan, epoxy,…)
  • de gekozen kwaliteit
  • het aantal lagen
  • enkelvoudige of meervoudige kleuren

Het principe dat steeds geldt is, hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m², afhankelijk van het gekozen systeem.

Contacteer ons voor een offerte of bekijk hier onze verschillende systemen.

Hoe glad een kunstharsvloer is, is vooral afhankelijk van de toplaag die werd gekozen. Het spreekt voor zich dat een glanzende epoxyvloer gladder zal zijn dan een zijdematte polyurethaan vloer, maar zelfs hier ga je niet zomaar onderuit, tenzij de vloer nat is. Je kan altijd kiezen voor een afwerking met een antislip laag, maar over het algemeen kunnen we stellen dat kunstharsvloeren voor woningen niet glad (of gevaarlijk) zijn.

Het spreekt voor zich dat de toepassingen binnen veelvuldig zijn. Door de naadloze structuur past een gietvloer in elk modern interieur of commercieel pand. De polyurethaan gietvloeren die vloeistofdicht zijn, zijn bovendien ook uitermate geschikt voor een badkamer of een keuken, zelfs in combinatie met vloerverwarming.

De epoxyvloeren zijn dan weer perfect voor gebruik in de industrie omwille van hun hardheid.